Indigo 101: Why Are Jeans Blue?
Nothing beats a pair of blue jeans and a white t-shirt, right? Since the first pair of jeans went through a sewing machine, jeans were blue, and even now, centuries and hundreds of fashion trends later, the vast majority of jeans are still blue.
Nothing beats a pair of blue jeans and a white t-shirt, right? Since the first pair of jeans went through a sewing machine, jeans were blue, and even now, centuries and hundreds of fashion trends later, the vast majority of jeans are still blue. Over the years, popular artists and bands have sung songs about blue jeans, poets have dedicated their words to them and they’ve graced the rear of our favourite actors and actresses. We all have our favorite pair of blue jeans, along with the unique memories attached to them. And, although jeans are available in many colors, we all know that a true pair of jeans needs to be blue, right? But have you ever wondered why jeans are actually blue? Or which dye is responsible for that wonderful colour? Well, spoiler alert, it’s indigo.
Indigo Origins
Yes, indigo! Whereas the history of jeans stretches back approximately 150 years, the first reference to the use of indigo goes back over 4,000 years, with archaeological finds in Egypt, China and India. Indigo is said to be the world’s oldest textile dye and the ancient dye is woven like a thread through history, having been commonly been used by nations that stood at the edge of modern society, as well as traditional artists, artisans and makers, who’s processes stretch back over centuries. We could dedicate a series of articles to indigo, but in short it comes down to the following. The indigo color comes from the leaves of the Indigofera Tinctoria plant. In order to extract the indigo color from the plant, the leaves need to be fermented, which is a precise chemical process. First the leaves are dried, before the extract is prepared and infused in special vats. After the extract is infused - with detailed care and periodic stirring - the water from the vat is drained and the extract is dried. Finally, the extract I begins to take the form of a dark blue powder. Fast forward a handful of chemical processes later, the fabric (or warp yarns in the case of denim) does not turn blue when it is submerged in indigo dye. It first requires to be exposed to oxygen for a while in order to turn from a green-ish color to a deep dark blue. This is again a very fragile process, and skilled artisans are needed to ensure its success. Too much fermentation, the wrong temperature, or even the PH-level of the water can ruin a complete vat of natural indigo. Although presented in a nutshell, the processes above show that creating the natural indigo dye is a complex and time-consuming process, not to mention labor-intensive. As the popularity of blue jeans rose over the years, in the late 19th century, the cultivation and use of natural indigo couldn’t keep up with the demand, bringing the industry to a landmark change.
Synthetic Indigo and It's Pro’s and Con’s
Around 1880, German chemist Adolf von Baeyer managed to synthesize indigo, and almost 20 years later, synthetic indigo was launched in 1897 – which co-delivered Adolf von Baeyer the Nobel Prize in Chemistry. Shortly after the release of synthetic indigo, the world indigo market collapsed as denim manufacturers switched to the ‘magic’ synthetic version and within 20 years of the release of synthetic indigo, it almost entirely replaced the commercial use of natural indigo. Although the chemical formula for natural and synthetic indigo is the same, both types have their pros and cons. Where dyeing with natural indigo gives beautiful authentic color variations, synthetic indigo produces an even blue that never varies, making it a ‘safer’ option for mass-production. On top of that, synthetic indigo is much cheaper to produce, and it is more efficient and easier to dye with.
Dyepro by Calik Denim
Where synthetic indigo obviously has many benefits for the denim industry, it also has its disadvantages, with being harmful to our planet as number one. In contrast to natural indigo, synthetic indigo is a chemical dye, which requires a lot of water in the production processes, bringing forth two big polluters: wastewater and chemical waste. With indigo being one of the denim’s cornerstones, it is not surprising that the industry has steadfastly tried to improve ‘the blue gold’, and with great results. Amongst tens if not hundreds of great developments in order to make the indigo dyeing process more sustainable and responsible, Calik Denim recently developed their Dyepro technique. With Dyepro, Calik Denim essentially reinvented synthetic indigo dyeing and managed to eliminate two of the largest negatives in the process: the use of water and chemical waste. With Calik’s sustainable new dyeing method Dyepro, the entire dyeing stage is redesigned to be completely water free. On top of that, no chemical waste occurs during dyeing as the chemicals are recycled and reused. Since Dyepro enables a significant resource saving, it supports the mill’s ambition to be eco-conscious and environmentally aware.
Why Are Jeans Blue?
So, to come back to the question that we posed at the beginning of this article - ‘why are jeans blue?’ - they’re blue because indigo is.It has nothing to do with the personal preference of the creator of the first pair of jeans, or the work of trend forecasters and influencers. Jeans are blue because of the properties and characteristics of indigo, which are perfectly suited for a pair of jeans and indigo’s suitability with cotton. Where most dyes will permeate to the core of the yarns, making the color stick, indigo will stick only on the outside of the threads. Through wear and washes, tiny bits of the indigo dye will be chipped away, giving that unique faded and wornin vintage look that we all love. Over the years, other colors have been developed and utilised for denim, giving us great alternatives to blue jeans. But remember, nothing beats a pair of blue jeans and a white t-shirt. Classics are classic for a reason - long live blue jeans **Photo Credit @Koen Kuik
İndigo 101: Denim Neden Mavidir?
Hiçbir şey bir jean ve beyaz bir tişörtten daha iyi olamaz, değil mi? Denim, ilk kez dikiş makinesinde işlendiğinde maviydi ve yüzyıllar sonra, yüzlerce moda trendine rağmen büyük bir çoğunluğu hala mavidir… Yıllar boyunca, popüler sanatçılar ve gruplar “blue jeans” hakkında şarkılar söyledi, şairler sözlerini onlara adadı ve en sevdiğimiz aktör ve aktrisler denimle süslendiler. Hepimizin favori jean’i ve onunla ilgili eşsiz anıları vardır. Ve birçok renkte Jean mevcut olsa da, hepimiz gerçek bir Jean’in mavi olması gerektiğini biliyoruz, değil mi? Denim’in aslında neden mavi olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ya da bu harika renkten hangi boyanın sorumlu olduğunu? İpucu verecek olursak, bu renk, indigodur.
İndigonun Kökenleri
Evet, indigo! Denim’in tarihi yaklaşık 150 yıl geriye uzanırken, indigo kullanımına yapılan ilk atıf Mısır, Çin ve Hindistan'daki arkeolojik buluntularla birlikte 4.000 yıl öncesine dayanıyor. İndigonun dünyanın en eski tekstil boyası olduğu söylenir ve antik boya, tarih boyunca bir iplik gibi dokunmuş; modern toplumun kenarında duran ulusların yanı sıra, süreçleri yüzyıllar öncesine dayanan geleneksel sanatçılar, zanaatkarlar ve üreticiler tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. İndigo hakkında bir dizi makale yazmamız mümkün, ancak işin özü şu şekildedir: İndigo rengi, “Indigofera Tinctoria” bitkisinin yapraklarından gelir. Bitkiden indigo rengini elde etmek için yaprakların fermente edilmesi gerekir ve bu, hassas bir kimyasal işlemdir. Esans hazırlanmadan ve özel fıçılarda infüze edilmeden önce yapraklar kurutulur. Esans infüze edildikten sonra, ayrıntılı bakım ve periyodik karıştırma ile fıçıdan gelen su boşaltılır ve esans kurutulur. Son olarak, ilk esans koyu mavi bir toz şeklini almaya başlar. Daha sonra bir dizi kimyasal işlem ile devam edilir, kumaş (veya denimçözgü iplikleri) indigo boyaya batırıldığında maviye dönmez. Yeşilimsi bir renkten koyu maviye dönüşebilmesi için öncelikle bir süre oksijene maruz kalması gerekir. Bu da çok hassas bir süreçtir ve başarılı sonuç almak için yetenekli zanaatkarlara ihtiyaç vardır. Çok fazla fermantasyon, yanlış sıcaklık ve hatta suyun PH seviyesi bile bir fıçı doğal indigoyu mahvedebilir. Özetleyerek anlatmış olsak da, bahsettiğim bu süreçler doğal indigo boyasının oluşturulmasının karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olduğunu ve yoğun emek gerektirdiğini göstermektedir. Denim’in popülaritesi yıllar içinde arttıkça 19. yüzyılın sonlarında doğal indigo ekimi ve kullanımı talebe ayak uyduramamış ve sektörü tarihi bir değişime uğratmıştır.
Sentetik İndigo, Artıları ve Eksileri
1880 civarında Alman Kimyager Adolf von Baeyer indigo sentezlemeyi başardı. Bundan yaklaşık 20 yıl sonra, sentetik indigo 1897'de piyasaya sürüldü ve Adolf von Baeyer'a Nobel Kimya Ödülü verildi. Sentetik indigonun piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, denim üreticilerinin ‘sihirli’ sentetik versiyona geçmesiyle dünya indigo pazarı çöktü ve sentetik indigo, piyasaya sürülmesinden sonraki 20 yıl içinde neredeyse tamamen doğal indigonun ticari kullanımının yerini aldı. Doğal ve sentetik indigo için kimyasal formül aynı olmasına rağmen, her iki türün de artıları ve eksileri vardır. Doğal indigo ile boyama güzel ve otantik renk varyasyonları sağlarken, sentetik indigo hiçbir zaman değişmeyen sabit bir mavi üreterek seri üretim için ‘daha güvenli’ bir seçenek haline gelmiştir. Bunun da ötesinde sentetik indigonun üretilmesi çok daha ucuzdur ve boya işlemi daha verimli ve kolaydır.
Çalık Denim Dyepro
Sentetik indigonun denim endüstrisi için birçok fayda sağladığı açıkça görülürken, bazı dezavantajları da vardır ve bunlardan en önemlisi gezegenimiz için zararlı olmasıdır. Doğal indigonun aksine sentetik indigo, üretim süreçlerinde çok fazla su gerektirir ve iki temel kirleticiyi; yani atık suyu ve kimyasal atığı ortaya çıkaran kimyasal bir boyadır. İndigonun, denimin mihenk taşlarından biri olmasıyla birlikte, sektörün ‘mavi altını’ sürekli olarak geliştirmeye çalışması ve harika sonuçlar elde etmesi şaşırtıcı değildir. İndigo boyama sürecini daha sürdürülebilir ve sorumlu hale getirmek için onlarca hatta yüzlerce büyük gelişme meydana gelmiştir ve Çalık Denim de yakın zamanda Dyepro teknolojisini geliştirmiştir. Dyepro ile, Çalık Denim esasen sentetik indigo boyamayı yeniden icat etmiş ve süreçteki en büyük iki negatif etkeni, yani su kullanımını ve kimyasal atığı ortadan kaldırmayı başarmıştır. Çalık Denim’in sürdürülebilir yeni teknolojisi Dyepro ile tüm boyama aşaması su tüketmeyecek şekilde yeniden tasarlanmıştır. Bunun da ötesinde, boyama sırasında kimyasallar geri dönüştürüldüğünden ve yeniden kullanıldığından kimyasal atık oluşmamaktadır. Dyepro önemli bir kaynak tasarrufu sağladığı için, firmanın çevre bilincine sahip ve çevreye duyarlı olma vizyonunu desteklemektedir.
Denim Neden Mavidir?
Bu yazının başında sorduğumuz ‘Denim neden mavidir?’ sorusuna dönecek olursak, sorunun cevabı “İndigo, mavi olduğu için mavidir.” olacaktır. Bunun ilk denim yaratıcısının kişisel tercihiyle veya trend belirleyicilerin ve fenomenlerin çalışmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Denim, indigonun pamuğa elverişliliği ve jean’e olan mükemmel uyumu nedeniyle denim mavidir. Çoğu boya ipliğin çekirdeğine nüfuz ederek rengin tutunmasına neden olurken, indigo yalnızca ipliklerin dış kısmına tutunur. Giydikçe aşınma ve yıkama yoluyla, indigo boyanın küçük parçaları yontulacak ve hepimizin sevdiği benzersiz efekt almış ve yıpranmış vintage görünümünü alacaktır. Yıllar içinde denim için başka renkler geliştirilip kullanıldı, bu da bize mavi denim için harika alternatifler sunuyor. Ama unutmayalım ki, hiçbir şey bir mavi Jean ve beyaz bir tişörtten daha iyi olamaz. Klasiklerin klasik hale gelmesinin bir sebebi vardır, yaşasın mavi denim!
To view full content and a better mobile experience, try