Basic Denim Terminology

August 17 2021
Basic Denim Terminology
Behind our favorite blue fabric there is a whole industry working on new developments and improvements making denim future-proof.
Robin MeijerinkAugust 17 2021

Behind our favorite blue fabric there is a whole industry working on new developments and improvements making denim future-proof. In the denim industry, which is similar in this respect to every other substantial industry, people have their own language full of terminology which might be hard to understand for outsiders and newcomers. Maybe you have heard terms like ‘ginning’, ‘twills’ or ‘sanforization’ in the corridors, without having any clue what it can possibly mean. Following the process from raw materials to fabric, we will describe some commonly used denim terminology in a nutshell. We are aware of the fact that we’re just touching on a few terms and that we’ve described some processes quite simplistically, but this should give a baseline understanding into commonly used terminology.

The Materials

Although Calik Denim has several more eco-friendly alternatives to cotton in their collection, cotton is still the most common raw material for making denim. Over the years, cotton has been engineered in many ways, all focussed on having less impact on the environment during growth. The characteristics of cotton are perfect for denim fabric, as it is the cotton fibers which give denim it’s sturdy yet comfortable and breathable properties which the fabric is known for. When cotton has been harvested it will be transferred to a cotton gin, which is a processing plant, where the cotton fibers will be purified. During the ginning process the cotton lint (the fluffy and useful fibers) will be separated from the seeds, dirt and trash. Once the cotton has been purified, it is ready to be spun into yarns, a process known as ‘Spinning’. The cotton colored yarns are now ready for the indigo dyeing process, giving the fabric its beautiful deep blue color. One of the most popular dyeing techniques is known as Rope Dyeing. During this process the yarns are shortly and repeatedly dipped in a bath of indigo, after which they are exposed to air and then dipped again. Typical for Rope Dyeing is that the surface of the yarns have a deep blue color, while the core of the yarns remain cotton colored (an off white) giving denim that ages and fades beautifully. Calik Denim has also developed a new dyeing method, named DYEPRO, which saves 100% water and is free of chemical waste. This new eco-conscious development is part of Calik’s sustainable approach towards a future-proof denim industry.

Weaving Denim

Two types of yarns, a warp yarn and a weft yarn, are needed to make a denim fabric. In the case of an ordinary pair of jeans, the warp yarns are indigo dyed while the weft yarns are undyed. Traditionally, denim was made on a shuttle loom, and although most of these looms have been replaced for quicker and more efficient versions, the principle is still the same. To weave denim, the blue warp yarns are spun vertically in the loom and the white weft yarn is passed through the warp horizontally. In the case of selvedge denim, the weft yarn will run back and forth through the warp yarn, meaning that the edges of the fabric are bound by themselves. For non-selvedge denim there is a single weft yarn for every horizontal row instead of one yarn woven throughout. Weave patterns determine a fabric’s weight and appearance. Most common for denim are a 3 x 1 and 2 x 1 weave pattern. In a 3 x 1 weave pattern, there are three warp threads for every one weft thread. In a 2 x 1 weave pattern, there are two warp threads for every one weft thread. Finally, after the fabric has been woven, the fabric will undergo a sanforization process before it is be cut and sewn into a pair of jeans. Sanforization is there to minimize shrinkage which will otherwise occur after a pair of jeans is washed for the first time. After the process, denim can still shrink about 3% while unsanforized denim can shrink as much as 10%.

The Jeans

With the rolls of fabric now ready, it is time for the cutting and sewing stage, in which the end product - the jeans - will really come to life. Although during industrialization many parts of the process have been much more automated, making a pair of jeans still requires a lot of manpower and handwork. There is no such thing as a pair of jeans which isn’t made by a person and that’s one reason why we should value each pair we have in our closet. After the jeans are cut and sewn, they will then undergo a process in which they will be washed and distressed giving the jeans a ‘worn-in’ or ‘vintage’ look. This trend-sensitive finishing phase will give the jeans their distinct appearance and character. With so many popular techniques including enzyme wash, stone wash and the more eco-friendly ozone finishing, the denim industry is equipped to deliver the market’s demands season after season, even during stages of the process which have been conventionally more impactful on the environment. Finally the jeans will be finished and decorated with trims, to give the jeans an even more distinct appearance. The buttons, rivets, patches and labels, and later the hang tags and pocket flasher, above each pair of jeans their own branding and identity. The entire process, from raw materials to the end product is one which requires a lot of resources. Calik Denim have developed many technologies and techniques for the entire supply chain to meet their commendable Sustainability Targets in 2025. Head over to the Calik Denim Sustainability page if you want to learn more.

Temel Denim Terminolojisi

En sevdiğimiz mavi kumaşın arkasında, denimi geleceğe taşıyacak olan gelişmeler ve yenilikler konusunda harıl harıl çalışan bir endüstri bulunuyor. Bu açıdan diğer temel endüstrilere benzer olan denim endüstrisinin de bu sektöre yabancı olanlar ve yeni başlayanlar için anlaşılması zor olabilecek terminolojik kelimelerle dolu "kendi dilleri" bulunur. Ne anlama geldiği konusunda hiçbir fikriniz olmayan "çırçırlamak", "dimi" veya "sanforlama" gibi terimleri bir yerlerde duymuş olabilirsiniz. Hammaddeden kumaşa giden yolu takiben, yaygın olarak kullanılan bazı denim terminolojisine ait kelimeleri kısaca açıklayacağız. Sadece birkaç terime değindiğimizin ve bazı süreçleri çok basit bir şekilde açıkladığımızın farkındayız, ancak yaygın olarak kullanılan bu terminolojiye temel bir bakış açısı sağladığımızı düşünüyoruz.

Materyaller

Çalık Denim, koleksiyonlarında pamuk yerine çevre dostu birçok alternatife yer verse de pamuk hala denim üretiminde kullanılan en yaygın hammaddedir. Yıllar geçtikçe, pamuk birçok yönden geliştirilmiş ve tüm bu süreçlerde daima çevre üzerinde daha az etkiye sahip olması amaçlanmıştır. Pamuğun özellikleri denim kumaş için mükemmeldir, çünkü denim kumaşa sağlam ama rahat ve nefes aldırma özelliklerini sağlayan pamuk lifleridir. Pamuk, hasat edildikten sonra pamuk liflerinin temizleneceği çırçırlara gönderilecektir. Çırçırlama işlemi sırasında pamuk tiftiği (kabarık ve işe yarar lifler) tohumlardan, kirden ve çöplerden arındırılacaktır. Pamuk, temizlendikten sonra 'Eğirme' olarak bilinen işlem için hazır hale gelir. Pamuk rengindeki iplikler artık indigo rengine boyanmaya ve kumaşa güzel koyu mavi rengini vermeye hazırdır. En popüler boyama tekniklerinden biri Halat Boyamadır. Bu işlem sırasında iplikler tekrar tekrar, kısa süreliğine indigo rengine batırılır, ardından havaya maruz bırakılır ve daha sonra tekrar batırılır. Halat Boyama tipik olarak, ipliklerin yüzeyinin koyu mavi bir renge sahip olmasını, ancak ipliklerin özünün pamuk renginde (kırık beyaz) kalmasını sağlar ve denime güzel bir biçimde eskitilmiş ve yıpranmış bir görünüm sunar. Çalık Denim ayrıca %100 su tasarrufu sağlayan ve kimyasal atığa neden olmayan DYEPRO adlı yeni bir boyama teknolojisi geliştirmiştir. Bu yeni eko-bilinçli gelişme, Çalık'ın geleceğe hazır bir denim endüstrisine yönelik sürdürülebilir yaklaşımının bir parçasıdır.

Denimin Dokunması

Denim kumaşı yapmak için çözgü ipliği ve atkı ipliği olmak üzere iki tür ipliğe ihtiyaç vardır. Sıradan bir denimde, çözgü iplikleri indigoya boyanırken, atkı iplikleri boyanmaz. Geçmişe baktığımızda denimin mekik dokuma tezgahında yapıldığını görürüz. Bu dokuma tezgahlarının yerini daha hızlı ve elverişli versiyonları alsa da aslında prensip değişmemiştir. Denim dokumak için mavi çözgü iplikleri tezgâhta dikey olarak eğrilirken beyaz atkı ipliği çözgüden yatay olarak geçirilir. Selvedge denimde ise, atkı ipliği çözgü ipliği boyunca ileri geri hareket edecektir, bu da kumaşın kenarlarının kendiliğinden bağlı olduğu anlamına gelir. Selvedge olmayan denimde, yatay sıra boyunca tek bir iplik yerine tek bir atkı ipliği bulunur. Desen raporları bir kumaşın ağırlığını ve görünümünü belirler. Denim için en yaygın olanı 3 x 1 ve 2 x 1 desen raporudur. 3 x 1 desen raporunda, her bir atkı ipliği için üç çözgü ipliği bulunur. 2 x 1 desen raporunda, her bir atkı ipliği için iki çözgü ipliği bulunur. Son olarak, kumaş kesilmeden ve denim haline gelmeden önce kumaş dokunup sanforlama işlemine tabi tutulacaktır. Sanforlama, bir denimin ilk yıkamasından sonra oluşacak çekmeyi en aza indirmek için uygulanır. İşlemden sonra denim yaklaşık %3 oranında çekerken, sanforsuz denim %10'a kadar çekebilir.

Jean

Kumaş ruloları hazır olduğunda, nihai ürün olan denimin artık hayat bulacağı kesme ve dikme aşaması başlar. Sanayileşme sırasında sürecin birçok aşaması çok daha otomatik hale gelmiş olsa da bir çift denim üretmek hala büyük ölçüde insan gücü ve el işi gerektiriyor. Üretim sürecinde insan elinin değmediği bir denim bulunmaz. İşte bu nedenle dolabımızdaki her bir denimin kıymetini bilmeliyiz. Denim kesilip dikildikten sonra, yıkanma ve eskitme işlemlerinden geçirilerek jeanlere "yıpranmış" veya "eski" bir görünüm kazandırılır. Trendlere göre yapılan bu terbiye aşaması, denim ürünlere farklı görünüm ve karakter katacaktır. Enzim yıkama, taşlama ve daha çevre dostu seçenek olan ozon apreleme gibi pek çok popüler teknik sayesinde denim endüstrisi, geleneksel olarak çevre üzerinde daha çok etkisi olan proses aşamalarında bile pazarın taleplerini her sezon karşılayabilecek durumdadır. Son olarak, ürünlere daha da belirgin bir görünüm katmak için çeşitli süslemeler yapılacaktır. Her bir denim, üzerindeki düğmeler, perçinler, yamalar ve etiketler, marka etiketi ve jakronlar ile kendi marka ve kimliklerini yansıtır. Hammaddeden nihai ürüne kadar geçen sürecin tamamında çok fazla kaynak kullanmak gerekir. Çalık Denim, 2025 yılında övgüye değer Sürdürülebilirlik Hedeflerine ulaşmak amacıyla tüm tedarik zinciri için birçok teknoloji ve yöntem geliştirmiştir. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz Çalık Denim Sürdürülebilirlik sayfasını inceleyin.

To view full content and a better mobile experience, try

Calik Denim mobile application