The key features of a pair of jeans

January 09 2023
The key features of a pair of jeans
A pair of jeans is made with many elements and different parts. It may look easy to design and produce a pair of jeans, but actually, it’s quite difficult to get the right shape, design, look and feel. This explains also why some models are available already for ages while some are gone in a blink of an eye. To design a pair of jeans, there are so many options and variations available.
Wouter MunnichsJanuary 09 2023

A pair of jeans is made with many elements and different parts. It may look easy to design and produce a pair of jeans, but actually, it’s quite difficult to get the right shape, design, look and feel. This explains also why some models are available already for ages while some are gone in a blink of an eye. To design a pair of jeans, there are so many options and variations available. If you look at fabrics, for example, you can select an unwashed rigid fabric, but you can also go for a heavy-washed version and everything in between. Not to speak about the factory washings when the jeans is produced. You can create clean jeans, but also a heavily destroyed pair with many repairs, patches, and so on. The options are endless… There’s always a basis to make a pair of jeans. Some say, a pair of jeans has five pockets and two legs, that’s it. Of course, a jeans can have fewer pockets, but the most common, the so-called five-pocket jeans feature five of them. This design is a classic and is still mostly seen these days. But what about the rest of a pair? What is the sort of anatomy of a pair of jeans? Let’s to a closer look at the most common features of a pair…

Waistband

The waistband is made to hold the front and back panels together. This is also the part where the belt loops are added. Even the inner pockets are fastened with the waistband. Maybe the waistband isn’t the sexiest detail, it is a very important part of a pair of (blue) jeans.

Belt loops

Before we had belt loops on a pair of jeans, there were suspender buttons. With these buttons, you can hold-up easily your pair. Levi’s introduced belt loops in 1922, and with this innovation, it was possible to wear your jeans with a belt. In the beginning, you saw sometimes both on a jeans, so people could choose how to keep their jeans up.

Inner pockets

The inner pockets are also a feature that is most of the time undervalued. But, there’s nothing more annoying than when you’re wearing a jeans and over time there are getting holes in your pair while the rest of your jeans is ready for many wear days. So a good quality pair of jeans is made with top-notch fabric inner pockets, so they can age together with the jeans itselves without having blow-outs.

Top button + button fly (or zipper)

The top of a closure of a pair of jeans is a button. The fly of a pair of jeans can be buttons, but also a zipper. It was Lee Jeans that introduced the first ever pair of jeans with a zipper closure in the 1920s. Nowadays, many men’s and women’s pairs feature a zipper.

Rivets

The rivet is another underrated part of a pair of jeans. Some say that the jeans story kicked off when the rivet was invented. This was done by tailor Jacob Davis who patented this revolutionary idea together with Levi Strauss back in 1873. The idea of the rivet was and still is, to strengthen a pair of weak points, to extend its lifetime.

Hem

The hem is the bottom of a pair of jeans. Most jeans are stitched with a single stitching machine, but an authentic way is to stitch the hem with a so-called chain stitch. With this stitching method, a pair of jeans will develop over time a ‘roping effect’. This is a fading element that is heavily desired by vintage denim enthusiasts.

Bartacks

The bartacks on jeans refer to a series of stitches used to reinforce areas of a garment for extra strength. They can be made in different colors, normally matched with the fabric of the jeans. Bartacks are used for belt loops, but also on parts such as the back pockets and crotch.

Coin/watch pocket

This is the small pocket on the front. It is mostly known as the coin or watch pocket, but this was made in the first place for matches. You remember that jeans which were called waist overalls, produced for miners, right ? Miners were using candles in the dark tunnels while searching for gold and silver. This small pocket was added so they could easily carry matches with them. Therefore, this small pocket since day one of these worker pants, so already from the mid-1800s.

Sideseam / Inseam

The sideseams and inseams are made to stitch the front and back panels together. By almost all jeans the sideseams are folded inside, so no stitching lines are visible, while with inseams the stitching is visible. These stitching lines are matched with the rest of the stitching on a pair of jeans.

Care/sizing label

Inside each pair of jeans are care- and sizing labels. On these labels, info is written such as how to take care of your jeans, but also the sizing, where the jeans is produced, the material of the jeans, and so on.

Back yoke

The back yoke on jeans is placed above the back pockets. This design element is v-shaped and gives your pair of jeans the curved seat shape. The deeper the back yoke, the more curve.

Back pockets

The first pairs of waist overalls were made with only four pockets, the fifth back pocket on a pair of jeans is the left back pocket. First one was added in 1901 by Levi's and most pairs of jeans are made with five pockets, hence the name five-pocket jeans. The back pockets are also a good ‘tool’ to express your brand with a brand stitching signature. Take a look at Levi’s, Lee, and Wrangler for example.

Patch

The patch on a pair is a perfect branding element. On a back patch, you can see clearly the brand someone is wearing. While a lot of patches are made of leather or look like leather, there are more and more options in the market that are vegan. But still, it stays a strong branding element on each pair.

Jeanlerin temel özellikleri

Jean birçok unsur ve farklı parçalardan meydana gelir. Jean tasarlamak ve üretmek kolay görünebilir, ancak aslında doğru şekli, tasarımı, görünümü ve hissi elde etmek oldukça zordur. Bu durum aslında neden bazı modeller yıllarca raflarda dururken bazılarının göz açıp kapayıncaya kadar tükendiğini de açıklıyor. Jean tasarımı için pek çok seçenek ve varyasyon mevcuttur. Örneğin yıkanmamış sert bir kumaşı tercih edebileceğiniz gibi çok yıkanmış bir kumaşı yahut bu ikisi arasında farklı dokudaki herhangi bir kumaşı da seçebilirsiniz. Jean üretim sürecindeki fabrika yıkamalarından bahsetmeye bile gerek yok. İster sade bir jean pantolon isterseniz de üzerinde birçok onarım, yama vb. bulunan oldukça yıpranmış bir jean tasarlayabilirsiniz. Seçenekleriniz sonsuz… Jean tasarımında mevcut bir takım özellikler vardır. Bazıları jean beş cepten ve iki bacaktan ibaret olduğunu söyler. Elbette jean daha az cebi olabilir ancak en yaygın olanı beş ceplidir. Bu klasik tasarımdır ve bugünlerde hala en çok tercih edilendir. Peki ya geri kalanlar? Jean anatomisi nasıldır? Hadi jeanlerin en yaygın özelliklerine daha yakından bakalım…

Kemer

Kemer ön ve arka panelleri bir arada tutar. Aynı zamanda kemer köprülerinin üzerinde bulunduğu kısımdır. İç cepler bile kemere sabitlenir. Kemer en seksi detay olmasa bile, jeanin çok önemli bir parçasıdır.

Kemer Köprüleri

Jeande kemer köprülerinden önce pantolon askısı düğmeleri vardı. Bu düğmeler sayesinde jean belinizden düşmez. Levi's 1922'de kemer köprülerini piyasaya sundu ve getirdiği bu yenilik sayesinde jean artık kemerle giyilebiliyordu. Önceleri jeanlerde bazen kemer köprülerini ve askı düğmelerini beraber görebiliyordunuz. Böylelikle insanlar pantolonlarını bellerinde tutabilmek için hangisini isterlerse onu kullanıyordu.

İç cepler

İç cepler de çoğu zaman hafife alınan bir özelliktir. Ancak, jean giydiğinizde sinirinizi en çok bozan şey jeanin kalanı daha uzun müddet giyilmeye elverişli iken zamanla ceplerde delikler oluştuğunu görmenizdir. Kaliteli bir jean birinci sınıf kumaştan iç ceplerle üretilir. Böylelikle cepler delinmeden jeanle beraber eskirler.

Üst düğme + pantolon patı (veya fermuar)

Jean en üstten düğme ile kapatılır. Jean patı düğme olabileceği gibi fermuar da olabilir. Fermuarla kapanan jean 1920'lerde ilk olarak Lee Jeans piyasaya sürdü. Günümüzde birçok erkek ve kadın jeanlerde fermuar bulunur.

Rivet

Rivet, jeanin hafife alınan bir başka parçasıdır. Bazıları jean hikayesinin aslen rivet icat edildiğinde başladığını söyler. Rivet, 1873'te Levi Strauss ile birlikte bu devrim niteliğindeki fikrin patentini alan terzi Jacob Davis tarafından ortaya kondu. Rivet fikri, kumaş üzerinde zayıf iki noktayı sağlamlaştırmak ve ömrünü uzatmak amacıyla ortaya çıktı ve halen de bu amaçla kullanılıyor.

Bozuk para/saat cebi

Bu cep ön tarafta bulunan küçük bir ceptir. Genellikle bozuk para ya da saat cebi olarak bilinen bu cep aslında kibritler için yapılmıştır. Jeanlerin en başta madenciler tarafından giyildiğini hatırlar mısınız? O zamanlar jeane iş tulumu denirdi. Madenciler altın ve gümüş aradıkları karanlık tünellerde mum yakarlardı. Bu küçük cep, yanlarında kolayca kibrit taşıyabilmeleri için jeanlere eklenmişti. İşçi tulumlarının var olduğu ilk günden, yani 1800'lerin ortalarından beri bu küçük cep jeanlerde bulunuyor.

Paça kıvrımı

Paça kıvrımı jeanin alt kısmındadır. Jeanlerin çoğu düz dikiş makinesiyle dikilir, ancak kıvrım yerini otantik bir şekilde dikmek için zincir dikişle dikmek gerekir. Bu dikiş yöntemiyle, jean zamanla "kıvrılma etkisi" geliştirir. Bu solma etkisinin oluşmasını vintage denim tutkunları canı gönülden arzu eder.

Çubuk teyeller

Jeandeki çubuk teyeller, giysinin bölgelerini ekstra güçlendirmek için kullanılan bir dizi dikiştir. Genellikle jean kumaşının renkleriyle uyumlu üretilirler ancak farklı renklerde yapmak da mümkündür. Çubuk teyeller, kemer köprüleri, arka cep ve ağ gibi kısımlarda kullanılır.

Yan dikiş / İç dikiş

Yan dikişler ve iç dikişler ön ve arka paneller birbirine dikmek için üretilmiştir. Hemen hemen tüm jeanlerde yan dikişler içe katlanır, böylece dikiş çizgileri görünmez. İç dikişlerde ise dikiş çizgilerinin görünür olması istenir. Bu dikiş çizgileri, jeanin diğer dikişleriyle uyumludur.

Bakım/beden etiketi

Her jeande bakım ve beden etiketi bulunur. Bu etiketlerin üzerinde jeanin bakımının nasıl yapılması gerektiği, bedeni, jeanin nerede üretildiği ve kumaşı gibi bilgiler yazmaktadır.

Arka roba

Arka roba, jeandeki arka ceplerinin üzerine yerleştirilir. V şeklinde olan bu tasarım öğesi jeane kavisli oturma şeklini verir. Arka roba ne kadar derinse, kavis de o kadar çoktur.

Arka cepler

İlk iş tulumlarının yalnızca dört cebi vardı. Jean üzerindeki beşinci cep, sol arka cep oldu. Bu cep 1901'de Levi's tarafından eklendi ve o zamandan beri çoğu jean beş cepli üretildiği için beş cepli jean adı da buradan gelmiştir. Arka cepler aynı zamanda bir jeanin markasının imza dikişiyle kendini tanıtması için faydalı bir araca dönmüştür. Örneklerini görmek için Levi's, Lee ve Wrangler jeanlerine bakabilirsiniz.

Yama

Jeanlerin üstündeki yama markalaşma için mükemmeldir. Jeandeki arka yamadan giyilen markayı net bir şekilde görebilirsiniz. Pek çok yama deriden yapılır veya deriden yapılmış gibi görünse de piyasada vegan olan çok daha fazla seçenek vardır. Ancak yine de, jeanlerdeki yamalar markalaşma yolunda güçlü bir unsur olmaya devam etmektedir.

To view full content and a better mobile experience, try

Calik Denim mobile application