Why unisex denim styles are not just a trend
When the first women's jeans were launched Jeans were made and worn in the first place for men. Men that worked in the mines needed a sturdy pair that could stand the test of time. They were called overalls because they were worn over their clothes, hence the name.
When the first women's jeans were launched
Jeans were made and worn in the first place for men. Men that worked in the mines needed a sturdy pair that could stand the test of time. They were called overalls because they were worn over their clothes, hence the name. In the early 1900s women started to wear these workwear pants too, so you can say that the boyfriend jeans started already back then. The official first pair of jeans that were made for women was in 1934. This jeans was born out of the fact that women loved to wear denim as well in the popular Western ranches. Vacationing at dude ranches also became popular where women used to work cattle and with horses all day. A year later, in 1935, Vogue magazine featured this women's denim line. This kickstarted the popularity of women wearing jeans as a more fashionable item too, but it was still very rare.
The last years unisex (denim) models are developed more and more
During the 1950s women started to wear jeans more often, but still most of the time pairs of men. Not all the brands were making a women's collection, and denim wasn’t everywhere available outside of America too, especially not the women’s versions. Nowadays there are many denim styles for women, maybe even more than for men. As fashion, which also includes denim, of course, is changing constantly, the last years unisex (denim) models are developed more and more. Silhouettes can be worn by both men and women. This evolution is happening more and more as borders between men and women are fading more in all kinds of ways. A lot of interests are fusing more together, and therefore also designs by brands. Of course, the majority of clothing brands are still specifically made for women or men, but there’s a movement going on.
Women wearing more baggy and relaxed denim fits
In Japan, you see this evolution already for more years. You will see women wearing more baggy and relaxed denim that fits already longer than the rest of the world. And do you remember the bib overalls trend that was worn by many women during the 1990s? And what about men, they’re wearing more slim-fit skinny pairs of jeans than before these days. Also, if you take a look at other clothing segments as well, for example, footwear. Sneakers are made already in many unisex silhouettes. Women and men are wearing the same pairs, in the same colors. As the color pink was first a girl's color, but nowadays many men are wearing it too, and vice versa as it comes to typical boys (men’s) colors. Another example is bicycles. How many men are riding a women’s designed bike? A women’s bike is easier to step on and off than a men’s. When you are going to rent a bike in Amsterdam for example, it's most of the time a women’s bike. Guess this is because people love to use more user-friendly products, next to the fact that it is more cost-friendly for the rental company too of course. Talking about sustainability, but that’s another (hot) topic.
The changed mentality for both genders
When entering a denim store it isn’t always so clear immediately if you’re in the women’s or men’s corner anymore. Style-wise, but also colorwise are mixed. Sometimes the jeans are mixed in a denim wall as many brands are offering the same jeans in a wider size range than before. This is because these jeans can be worn for both. People can’t be framed so easily anymore, and so does their clothing preferences. And that goes also for denim. The fabric itself lent perfectly for both genders, but now the design elements are coming closer to each other too. Mix this with the changed mentality and you will see more unisex styles. Of course, clothing is always changing, sometimes each season there’s a new trend train that everyone jumps on, but there are also changes that were there always, but which are coming more through when the time is ready for it. This is also for unisex goods, in all segments, but also within the denim industry.
Unisex denimler neden sadece bir trend değildir ?
Kadınlar için jeanler ilk piyasaya sürüldüğünde
Başlangıçta jeanler erkekler için tasarlandı ve onlar tarafından giyiliyordu. Madenlerde çalışan erkeklerin uzun süre dayanabilecek sağlam kıyafetlere ihtiyacı vardı. Giysilerin üzerine giyildikleri için de bu jeanler tulum olarak adlandırılıyordu. 1900'lerin başında kadınlar da bu iş pantolonlarını giymeye başladı, dolayısıyla bunu boyfriend jeanlerin başlangıcı olarak kabul edebilirsiniz. Kadınlara özel ilk jean ise 1934 yılında üretildi. Bu jeanler, kadınların popüler Batı çiftliklerinde de denim giymeyi tercih etmesiyle doğdu. Çiftliklerde tatil yapmak, kadınların bütün gün sığır ve atlarla çalıştığı yerlerde de popüler hale geldi. Bir yıl sonra 1935'te, Vogue dergisinde bu kadın denimlerine yer verildi. Bu durum jean giyen kadınların moda ikonu olarak popülaritesini arttırsa da giyenler hala çok nadirdi.
Geçtiğimiz yıllarda üniseks (denim) modeller daha da gelişti
1950'lerde kadınlar daha sık jean giymeye başladılar ancak yine de bunların çoğu erkekler için üretilmiş olanlardı. Tüm markalar kadın koleksiyonu çıkarmıyordu ve denim, özellikle kadınlar için üretilenler, Amerika dışında pek bulunmuyordu. Günümüzde kadınlar için birçok farklı denim stili bulunuyor. Hatta bu sayı erkeklerinkinden bile fazla olabilir. Denimi de içinde barındıran moda sürekli olarak değişmekte olduğundan geçtiğimiz yıllarda üniseks (denim) modeller de giderek arttı. Farklı kesimler hem kadın hem de erkekler tarafından giyilebilir oldu. Bu değişim, erkekler ve kadınlar arasındaki sınırlar her açından silindikçe daha da hız kazanıyor. Pek çok ilgi alanı, dolayısıyla da marka tasarımı birbiriyle daha fazla içe içe geçiyor. Tabii ki markaların birçoğu kadınlar ya da erkekler için üretim yapsa da bu değişim rüzgarı inkar edilemez.
Kadınlar daha bol ve rahat kesim denimleri tercih ediyor
Japonya'da bu değişim yıllardır süregelmekte. Burada kadınlar, dünyanın geri kalanından daha uzun süredir bol ve rahat kesim denimler giyiyor. Peki, 1990'larda birçok kadının giydiği tulum trendini hatırlıyor musunuz? Peki ya erkekler? Onlar da şimdi daha dar, slim-fit kalıp jeanleri tercih ediyor. Ayrıca, ayakkabı gibi diğer giyim ürünlerine de bir göz atabiliriz. Spor ayakkabılarda zaten birçok üniseks model üretiliyor. Kadınlar ve erkekler aynı renkte aynı çiftleri giyiyorlar. Örneğin pembe önceden kız rengi olarak görülürken günümüzde erkekler tarafından da tercih ediliyor, aynı şey erkekler için uygun görülen renkler için de geçerli. Diğer bir örnek ise bisikletler. Kadınlar için tasarlanan bisiklete kaç erkek biniyor? Kadınlar için tasarlanan bisikletlere binmek ve inmek erkeklerinkinden daha kolay. Örneğin Amsterdam'da bir bisiklet kiralarsanız çoğunlukla bu bir kadın bisikleti olur. Sanırım bunun nedeni, insanların daha kullanıcı dostu ürünler kullanmayı sevmelerinin yanı sıra kiralama şirketi için de daha uygun maliyetli olmasıdır. Sürdürülebilirlik hakkında da düşünebiliriz ama bu başka (sıcak) bir konu.
Her iki cinsiyet için değişen mentalite
Bir denim mağazasına girdiğinizde erkek reyonunda mı kadın reyonunda mı olduğunuz çok net olmayabilir. Hem stiller hem de renkler birbiriyle karışmıştır. Çoğu marka aynı jeani eskisinden daha geniş bir beden aralığında sunduğundan bazen jeanler denimlerle karıştırılır. Bu jeanlerin her iki şekilde de giyilebilmesinden kaynaklanmaktadır. İnsanlar artık kolayca etiketlenemiyorlar, giyim tercihleri de öyle. Bu durum denim için de geçerlidir. Kumaşın kendisi her iki cinsiyetle de mükemmel uyum sağlıyor ancak şimdi tasarım unsurları da birbirine yaklaşıyor. Bu durumu değişen mentalite ile harmanladığınızda daha fazla üniseks stil göreceksiniz. Kaçınılmaz olan şudur ki giyimler her zaman değişir. İnsanlar her sezon yeni bir trende kapılabilir. Ancak her zaman var olan, doğru zaman geldiğinde ise daha da büyük etki yaratacak değişiklikler kapıda. Bu durum hem tüm üniseks parçalar hem de denim sektörü için geçerli.
To view full content and a better mobile experience, try