Why denim is a living fabric

February 21 2022
Why denim is a living fabric
Denim isn’t just a fabric. It’s a special fabric as it’s getting better with time and wear. Some say it’s getting better with age, the older the better. It’s the same as leather for example. In the beginning, it’s sturdy, tough, and not that comfortable to wear.
Wouter MunnichsFebruary 21 2022

The older the better.

Denim isn’t just a fabric. It’s a special fabric as it’s getting better with time and wear. Some say it’s getting better with age, the older the better. It’s the same as leather for example. In the beginning, it’s sturdy, tough, and not that comfortable to wear. But, when breaking in, it slowly softens, and it will be more flexible in the end. In the end, you achieve something precious and special for you. Something hard to recreate. And something that gives you security as it gives you that ultimate satisfaction and joyful feeling.

Like a second skin. A blue indigo skin.

When you’re wearing a pair of jeans and especially unwashed jeans, they’re not shaped to your body type in the beginning. But, when time is passing by, each wear day it feels better and better. Your pair of jeans feel at the end like a perfectly fitted glove, like a second skin. A blue indigo skin. That’s all because denim is a living fabric. It’s constantly changing.

The result of indigo-dyeing.

Part of the aging process of denim is that the indigo of the yarns is chipping off. This is because indigo doesn’t penetrate to the core of the yarns, that’s the result of indigo-dyeing. That means that when you’re wearing and washing your jeans the indigo slowly leaves the yarns, so the white core is visible more and more and therefore your jeans get a lighter color in the end. Talking about a living fabric.

A diary that is filled with personal adventures.

Denim is also a charismatic fabric. It’s one of the few fabrics where it isn’t a bad thing when it’s not staying the same as when you bought it in a store. It doesn’t need to stay crispy and clean. When you get a scar, rip, or tear on your pair of jeans it reminds you of a moment. Like a special story. A denim story. Just like a diary that is filled with personal adventures. Even when you repair that spot after falling off a bike it gives your jeans also some extra personality and coolness.

Denim is a canvas. And you’re the artist.

You can say denim is a canvas. A canvas that needs to be filled in by the wearer. You’re the artist of your canvas, your jeans. Creating and making your jeans more unique with time. And the good thing is that it’s not complicated, it’s simple, just wear your jeans as much and long as possible. Time is doing it’s job, together with the fact that denim fabric is always evolving. Day after day after day.

Denim is never out of style.

The durability of denim is also playing a major part in the fabric. The fact that denim is made originally for workwear garments that last long makes that you buy denim for years. It’s not made in the first place to replace it within a few weeks. No, denim is made for years, even decades. Denim is never out of style. Never out of fashion. It’s here already for ages, and it is here to stay as denim is a living fabric. It becomes a part of yourself. A part that means a lot to you. A part that you don’t throw away. Something that you will keep close to you. And pass on to someone you love when it doesn’t fit you anymore so they can explore the same as you did with that pair and make new memories. Giving it your personality as denim is constantly evolving. It’s a living fabric, remember?!

Ömürlük Bir Kumaş: Denim

Ne kadar eski o kadar iyi.

Denim bir kumaştan çok daha fazlasıdır. Kullanıldıkça güzelleşen ve ne kadar zaman geçerse geçsin değerini yitirmeyen özel bir kumaştır. Kimilerine göre seneler ona ayrı bir güzellik katar, yani eskimiş denimin daha iyi olduğunu düşünürler. Deride de aynı şey geçerlidir. İlk başlarda sağlam ve sert olur. Giyerken pek rahat hissetmezsiniz. Ama siz kullandıkça yavaş yavaş yumuşamaya başlar ve daha esnek bir hâl alır. Nihayetinde kendinize değerli ve özel bir hediye vermiş olursunuz. Sizi tatmin ve mutlu edip konforunuzu en üst düzeye çıkaran, paha biçilemez bir hediye.

İkinci bir deri gibi, indigo mavisi bir deri.

Bir jean giydiğinizde ve özellikle de bu jean henüz yıkanmamışsa ilk başta vücut şeklinize uygun değildir. Ancak gün geçtikçe vücudunuzun şeklini alır ve her kullandığınızda kendinizi daha iyi hissettirir. Belli bir süre sonra jeaniniz vücudunuzu öyle bir sarar ki âdeta vücudunuzun üzerinde ikinci bir deri varmış gibi hissettirir. İndigo mavisi bir deri. Çünkü denim ömrünüz boyunca kullanabileceğiniz bir kumaştır ve sürekli bir değişim içerisindedir.

İndigo boyanın etkisi.

Denim eskidikçe ipliklerdeki indigo boya zamanla sökülür. Bunun sebebi ipliklerin indigo boyar maddesiyle boyanması ve indigonun ipliklerin içine girmemesidir. Başka bir deyişle siz jeanlerinizi kullandıkça ve yıkadıkça indigo boya zamanla ipliklerden ayrılır. Bunun sonucunda ipliklerin beyazı gitgide daha çok belli olur ve jeanlerinizin rengi ağarır. Ömrünüz boyunca kullanabileceğiniz bir kumaş olduğunu söylemiş miydik?

Maceralarınızla dolu bir günlük.

Denim aynı zamanda etkileyici bir kumaştır. Mağazadan aldığınız ilk günkü hâli gibi durmaması kötü bir şey olmayan nadir kumaşlardandır. Tertemiz ve mükemmel olması gerekmez. Jeaninizdeki yırtıklar size o yırtıkların meydana geldiği anları hatırlatır. Değerli bir hikâye gibi, bir denim hikâyesi veya maceralarınızı içeren bir günlük. Bisikletinizden düştükten sonra oluşan yırtığı onardığınız zaman bile o dikiş jeaninize çok daha havalı ve özgün bir görünüm katar.

Denim bir tuvaldir, siz de bir ressam.

Denimin onu giyen kişi tarafından kişiselleştirilmesi gereken bir tuval olduğunu söyleyebiliriz. Tuvalinizin, yani jeaninizin ressamı sizsiniz. Jeanlerinize kendinizden bir parça katarak onu zamanla eşsiz bir hâle getirecek olan da sizsiniz. Bunun en güzel yanı da çok basit olması, yapmanız gereken tek şey jeanlerinizi uzun bir süre boyunca sık sık giymek. Gerisini zamana bırakın. Sonuçta denim kumaş sürekli gelişip değişiyor. Bugün, yarın ve daima.

Denim her çağa uygundur.

Denim dayanıklılığı ile bilinen bir kumaştır. Denimin ortaya çıktığı ilk zamanlarda dayanıklı iş giysilerinin üretiminde kullanıldığını düşünürsek bir denimi satın aldığınızda senelerce kullanabilirsiniz. İnsanların sadece birkaç hafta kullandıktan sonra kaldırıp atması için üretilmez. Aksine denimin amacı uzun yıllar boyunca kullanılmasıdır. Denim her çağa uygundur. Hiçbir zaman modası geçmez. Çok uzun zamandır hayatımızda ve daha da uzun bir süre bizimle olacak çünkü denim ömürlük bir kumaştır. Denim, sizin bir parçanız olur. Sizin için pek çok şey ifade eden, kullandıktan sonra bir kenara atamayacağınız bir parça. Sürekli yanınızda bulunduracağınız ve artık üstünüze olmadığında aynı sizin yaptığınız gibi o jean ile yeni anılar biriktirmesi için sevdiğiniz birine hediye edeceğiniz bir parçanız. Denim sürekli gelişen ve değişen bir kumaş olduğu için ona kendinizden izler katabilirsiniz. Çünkü denim ömürlük bir kumaştır.

To view full content and a better mobile experience, try

Calik Denim mobile application