Why Cowboys Were Always Cuffing Their Jeans ?
If you take a look at old west Cowboy pictures from the 1930s and 1940s you will notice that they’re most of the time wearing pairs of jeans with huge cuffs. Cuffing jeans was something common back in the days, but they didn’t do it as a ‘fashion statement’. Most of the time it had practical reasons, so let’s dive into this interesting subject.
Have you ever wondered why cowboys were always cuffing their jeans
Cuffing jeans, not as a fashion statement
If you take a look at old west Cowboy pictures from the 1930s and 1940s you will notice that they’re most of the time wearing pairs of jeans with huge cuffs. Cuffing jeans was something common back in the days, but they didn’t do it as a ‘fashion statement’. Most of the time it had practical reasons, so let’s dive into this interesting subject.
Sanforized vs unsanforized denim fabrics
Firstly, the denim fabrics that were used back then to make pairs of jeans were shrink-to-fit, which means that the fabrics weren't Sanforized yet. Sanforizing was an invention by Sanford Lockwood Cluett. It’s a treatment for fabrics to reduce shrinkage from washing. This unique process was patented in the 1930s and prevents shrinking in both the length and width before cutting and producing pairs of jeans. Normally Sanforized denim fabrics will shrink around 1 to 3% compared to Unsanforized fabrics which will shrink around 10%. So, Unsanforized denim fabrics, also known as loomstate or shrink-to-fit, don’t get any treatment at a denim mill. This means that these fabrics will shrink up around 10% after the first wash. When you buy a pair of jeans made with Unsanforized denim fabric you will have to keep in mind to size up your waist size by two and the length of your jeans at least 3 inches. As you can imagine Cowboys were putting their jeans on straight from the stores without washing them first, so they had to cuff their jeans as they were way too long in the beginning. Brands were advertising to wash your jeans first or even take a bath while wearing your jeans to get them shaped to your body type and to shorten them.
The perfect place to stock personal belongings
As said, cuffing the jeans wasn’t a fashion statement for the Cowboys, it was a necessary thing as their jeans were way too long. They were wearing their jeans day in, day out without washing them so often, so most of these jeans stayed too long for a long time. Cuffing their jeans was a practical thing, but it became also a very handy tool while riding their horse to place personal belongings. It became the perfect ashtray, but also the perfect place to stock their cigarettes and tobacco. Next to that, some of them were using them for their small bottles of whiskey too. For the Cowboys, it was easier to put these into their cuffs instead of their saddlebags. Later boys in high school would use the cuffs as extra pockets too. They used it for their coins, candy, and even pencils.
The modern way of cuffing your jeans
Nowadays you will see the cuffs again at the true denim heads who want to show that their jeans are made with selvedge fabrics produced on shuttle looms. Those selvedge fabrics are a symbol of authentic, durable, and high-quality made pairs of jeans. Those jeans are part of the denim community, and the wearers are the modern cowboys. This keeps the history alive and also the cool look of cuffing your pair of jeans.
Kovboyların jeanlerinin paçalarını neden kıvırdığını hiç merak ettiniz mi?
Paça kıvırmanın moda olmadığı zamanlar
1930 ve 1940'larda Vahşi Batı'da çekilmiş fotoğraflara bakarsanız kovboyların kocaman kıvrılmış paçalı jeanler giydiğini görürsünüz. O günlerde jeanlerin paçalarını kıvırmak çok yaygındı fakat bunun nedeni moda olması değildi. İnsanlar, çoğu zaman jeanlerinin paçalarını işlevsel nedenlerle kıvırıyordu. Gelin, bu ilginç konuya daha yakından bakalım.
Sanforlanmış ve sanforlanmamış denim kumaşlar
İlk başlarda jeanler için kullanılan denim kumaşlar yıkanma sonrası çekerek istenilen kalıba ulaşıyordu, bu da kumaşların daha sanforlanma işlemi görmediği anlamına geliyordu. Sanforlama, Sanford Lockwood Cluett tarafından icat edilen yıkanma nedenli çekmeyi azaltan bir kumaş terbiye işlemidir. Bu özgün işlem 1930'larda patentlenmiştir ve bir jeanin kumaşının kesilip üretilirken boydan ve enden çekmesini engellemektedir. Genellikle, sanforlanmış denim kumaşlar %1 ila %3 oranında çekerler, bu oran sanforlanmamış kumaşlarda ise %10 civarındadır. Loomstate, yani tezgâhtan doğrudan çıkmış, ve shrink-to-fit de denilen sanforlanmamış denim kumaşlar bir denim tezgâhında işlem görmez. Bu durum, bu kumaşların ilk yıkamadan sonra %10'a kadar çekeceği anlamına gelir. Sanforlanmamış denim kumaştan yapılmış bir jean alırken normal bel ölçünüzden iki beden, boy ölçünüzden ise en az üç beden daha büyük bedende bir jean alınmalıdır. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi kovboylar jeanlerini satın aldıktan sonra yıkamadan doğrudan giyiyorlardı. Bu nedenle de ilk başta çok uzun gelen jeanlerinin paçalarını kıvırmak zorunda kalıyorlardı. O zamanlar, markalar müşterilerine jeanleri satın aldıktan sonra yıkamayı hatta jeanlerin vücut hatlarına uyum sağlayıp kısalması için jeanlerle birlikte banyo yapmayı öneriyordu.
Kişisel eşyaları saklamak için birebir
Bahsettiğimiz üzere, kovboylar jeanlarinin paçalarını kıvırırken bir moda akımı oluşturmaya çalışmıyordu. Jeanlerin paçaları çok uzun olduğundan aslında bu bir gereklilikti. Kovboylar jeanlerini günlerce yıkamadan giyiyorlardı, bu nedenle de jeanleri uzun bir süre aynı boyda kalıyordu. Öncelikle, kovboyların jeanlerinin paçalarını kıvırmalarının işlevsel bir nedeni vardı, sonrasında ise bu paçalar atlarını sürerken kişisel eşyalarını taşımalarını da kolaylaştırdı. Paçalar, mükemmel birer kül tablası görevi görmekle beraber aynı zamanda sigara ve tütün koyulacak bir yer de sağladı. Bazı kovboylar küçük viski şişelerini de paçalarına koyuyordu. Eşyalarını bir heybedense paçalarının içine koymak kovboylar için daha kolaydı. Sonraları, lise öğrencileri de paçalarını cep gibi kullanmaya başladı. İçine bozuk paralarını, şekerlerini hatta kalemlerini bile koydular.
Jeanlerinizin paçalarını kıvırmanın modern yolu
Günümüzde, jeanlerinin mekik dokuma tezgâhında dokunan selvedge kumaştan yapıldığını göstermek isteyen denim meraklılarını paçalarını kıvırırken görebilirsiniz. Selvedge kumaşlar hakiki, dayanıklı ve kaliteli jeanlerin bir göstergesidir. Bu jeanler denim kültürünün bir parçasıdır. Onları giyenler ise modern birer kovboydur. Bu kovboylar sadece tarihi değil aynı zamanda kıvrılmış paçaların havalı stilini de yaşatmaktadırlar.
To view full content and a better mobile experience, try