The (hi)story of denim cut-offs, also known as biker vests

May 30 2022
The (hi)story of denim cut-offs, also known as biker vests
Sleeveless denim jackets are part of many collections of denim brands nowadays. Also on the streets, they are a popular item, whether it's winter or summer, they can be worn all year round. You see them clean, but also with embroideries and patches, and made for both women and men.
Wouter MunnichsMay 30 2022

Sleeveless denim jackets are part of many collections of denim brands nowadays. Also on the streets, they are a popular item, whether it's winter or summer, they can be worn all year round. You see them clean, but also with embroideries and patches, and made for both women and men. But what’s the story behind these vests? When did they start to cut off the sleeves and customized them as a sort of canvas to express themselves? Let’s dive into its history of it. Let’s go back to the start, the bikers in the United States of America.

Denim was perfect to wear during motorcycle trips

The story of biker vests starts after World War 2 when young people started to wear jeans in their daily life. After young men served in the army they missed the brothership part of being part of a group in the army. They also didn’t have a specific drive or destination in mind for what to do. Most of these men learned to drive motorcycles during the army, and as soon as they came back home they were buying a motorcycle themselves to feel the free spirit. They realized that jeans were very comfortable but also had the right look to wear during their motorcycle trips. It had also a rebellious look, something that fitted perfectly with the motorcycle mindset.

How the denim cut was born

Sleeveless biker jackets are also known as the ‘denim cut’ because bikers cut off the sleeves (and sometimes also the collar) so they could easily wear them over their clothes. When bikers were making long-distance trips during cold weather riding (as in winter, below freezing temps), you know that wearing layers is necessary for keeping warm. When you wear very many layers that have sleeves, it’s very difficult to bend your elbows, so that’s why they cut off the sleeves. That’s how the denim cut-offs were born. These denim cuts were customized with patches of their motorcycle club. This so everyone could see from miles which club they represented. The perfect way to show their brotherhood. One of the rumors is that before bikers were wearing leather club vests they wore only denim vests, but they made the change because when the cops busted the bikers they would often wash the biker's cut-offs to wind them up, which eventually led to the move towards leather cut-offs. But, as said, it's a rumor or a myth…still these days. Original bikers who rode in the ’60s still wear denim cuts, as once you earn your cut, it’s for life.

When jeans weren’t a fashion item

Until the fifties jeans weren’t a fashion item, it was only made for laborers and allowed laborers to wear them during their work. People from the lower class were wearing denim, so it was very uncommon what these young kids did. The youth was also inspired by the upcoming film industry where rebels such as James Dean in ‘Rebel without a cause’ and Marlon Brando in ‘The Wild One’ were dressed in double denim, white t-shirts, and a pair of boots. Later in the early sixties, even Marilyn Monroe was spotted in double denim suits. In 1973 the film Badlands came out with actor Martin Sheen. Martin Sheen has a kind of James Dean look in this cult film. He’s wearing a Levi’s 507XX jacket and a pair of 501XX jeans.

The biker cut nowadays

As said, the biker cut is still represented in many collections of denim brands. The cut is adopted in many different scenes, from streetwear to music and fashion. There’re many different versions available, and you can wear them in so many different ways as well. On hot summer days, it's perfect to wear them with a simple clean tee, and in winter you can rock them with a warm sweater underneath or wear the denim cut with a leather jacket. Some people prefer to buy a clean biker cut and customize it with band patches, their scouting club, patches from all their visited countries, or to make it more special by customizing it with pen or embroideries. It's all good. We do know now that the denim cut is here to stay, whether you’re a biker or not.

Motorcu yelekleri olarak da bilinen kolsuz denim ceketlerin hikayesi

Kolsuz denim ceketler, günümüzde birçok denim markasının koleksiyonunda kendisine yer buluyor. Bu ceketler, yaz veya kış fark etmeksizin yılın her döneminde sokak modasının vazgeçilmez bir parçası olarak öne çıkıyor. Sade modellerinin yanı sıra hem kadınlar hem de erkekler için üretilen işlemeli ve yamalı kolsuz denim ceketler görmek de mümkün. Ama bu yeleklerin hikâyesi nedir? İnsanlar, ne zaman kolları kesilmiş denim ceketler giyerek kendilerini ifade etmeye başladılar? Haydi, biraz da tarih öğrenelim. Başlangıca geri dönelim, ABD'deki motorculara.

Denim, motosiklet üzerinde giymek için mükemmeldi

Motorcu yeleklerinin hikayesi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra gençlerin günlük hayatında denim giymeye başlamasına dayanır. Orduda hizmet eden gençler, görevleri bittikten sonra orduda hissettikleri kardeşlik duygusunu özlemeye başlarlar. Ayrıca ne yapacakları veya nereye gidecekleri hakkında bir fikirleri de yoktur. Bu kişilerin çoğu motosiklet kullanmayı askerdeyken öğrenmiştir ve eve döndüklerinde bu aracın verdiği özgürlüğü tekrar hissedebilmek için motosiklet satın alırlar. Denim ürünlerin oldukça rahat olmasının yanı sıra motosiklet gezileri sırasında giymek için de ideal bir görünüme sahip olduğunu fark etmeleri uzun sürmez. Denim ürünler aynı zamanda asi bir görünüme sahipti, bu da motorcuların tarzıyla mükemmel bir uyum içindeydi.

Kolsuz denimlerin ortaya çıkış hikayesi

Kolsuz motorcu ceketleri aynı zamanda "denim kesim" olarak da bilinir çünkü motosikletçiler, bu ceketleri kıyafetlerinin üzerine kolayca giyebilmek için ceketin kollarını (ve bazen de yakasını) keserler. Soğuk havada (kışın donma sıcaklıklarının altında olduğu gibi) uzun yol kateden motorcular, kendilerini ısıtmak için katmanlı giyinmenin gerekli olduğunu çok iyi bilir. Çok fazla uzun kollu kıyafet üst üste giyildiğinde dirsekleri bükmek zorlaşır, bu yüzden de motosikletçiler bu ceketlerin kollarını keser. İşte, kolsuz denim ceketler böyle doğdu. Bu kolsuz ceketler, motosiklet kulüplerine ait yamalar ile donatıldı. Böylece, kimin hangi motosiklet kulübünün bir üyesi olduğu kilometrelerce uzaktan görülebiliyordu. Bu, motosikletçilerin birbirlerine olan sadakatlerini göstermeleri için mükemmel bir yoldu. Bir söylentiye göre motorcular, kulüplerine ait deri ceketler giymeye başlamadan önce sadece denim yelek giyerlermiş ancak bu gelenek son bulmuş çünkü polisler, yakaladıkları motorcularla kafa bulmak için bu yelekleri yıkarlarmış, bu da deri ceketlerin yaygınlaşmasına sebep olmuş. Ama söylendiği gibi, bu, günümüzde hala anlatılan bir söylenti, bir efsane… 1960'larda yollarda olan gerçek motorcular hala denim ceket giymektedirler; bir kere hak ettin mi o ceket ömrün boyunca senindir.

Denim henüz moda değilken

1950'li yıllara kadar denimler moda değildi, sadece işçiler için üretilir ve işçilerin çalışırken giymelerine izin verilirdi. Denimi alt sınıftan insanlar giyerdi, bu yüzden bu gençlerin yaptığı şey kendi zamanları için oldukça sıra dışıydı. Bu zamanın gençleri, aynı zamanda James Dean'in "Rebel without a Cause" ve Marlon Brando'nun "The Wild One" filmlerinde beyaz bir tişört ve bir çift bot ile tamamladıkları denim ceket ve jeanden oluşan çift denim kombinlerinden de ilham aldılar. 1960'ların başında Marilyn Monroe bile çift denimli kombinler yaparken görüntülendi. 1973 yılında Martin Sheen'in başrolünde olduğu "Badlands" filmi vizyona girdi. Bu ünlü filmde Martin Sheen, Levi's 507XX ceketi ve 501XX jeanli kombiniyle James Dean havası veren bir görünüme sahipti.

Günümüzde motorcu yelekleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kolsuz ceketler hala birçok denim markasının koleksiyonunda kendisine yer buluyor. Müzikten modaya birçok farklı alanda insan tarafından tercih edilen bir parça olarak öne çıkan motorcu yeleklerinin birçok farklı seçeneği mevcut ve bu ürünler, birçok farklı şekilde kombin edilebilir. Sıcak yaz günlerinde sade bir tişörtle, kışın ise altına sıcak tutacak bir kazak giyerek dikkatleri üzerinize çekebilir veya kolsuz denim ceketinizi deri bir ceketle bir arada kullanabilirsiniz. Bazıları düz, sade bir motorcu ceketi satın alıp müzik gruplarına ve izcilik gruplarına ait veya gittikleri ülkelerden getirdikleri yamalarla bu ceketleri süslemeyi ya da çizgiler veya nakışlarla bu ürünlere istedikleri görünümü kazandırmayı tercih ediyor. Tercih sizin. Motorcu olun veya olmayın, kolsuz denim ceketler uzun bir süre daha bizimle olmaya devam edecek.

To view full content and a better mobile experience, try

Calik Denim mobile application