Different Ways to Upcycle Your Old Pair of Jeans

June 14 2022
Different Ways to Upcycle Your Old Pair of Jeans
Denim has a long history and was originally made as workwear. Clothing items that last long and could survive the job for many years. They were worn by laborers, day in and day out.
Wouter MunnichsJune 14 2022

Denim has a long history and was originally made as workwear. Clothing items that last long and could survive the job for many years. They were worn by laborers, day in and day out. Most of these people had just one single pair of jeans and one jacket. Sometimes their pair of jeans aged so heavily due to the heavy work that they needed a repair, just to extend their lifetime. Most of the time they used another old(er) pair of jeans. They cut out a piece of denim fabric and added them to the hole or weak spot and fasten the fabric (most of the time) by hand. When the jeans were repaired they could start wearing them again for years to come. People are more conscious nowadays Nowadays many denim brands are offering a free repair when there’s a spot or hole in it. Some of them even give you a lifetime service to repair your jeans for free. That’s why some brands use the slogans ‘repairing is caring’ or ‘repair, don’t replace’. But, this was not always the case. This is born out of the fact that the entire denim industry wanted to be more sustainable. Also because more and more people became conscious and willing to enjoy their pair or jacket for as long as possible. But, of course, you can also repair your jeans yourself. Or, even when the jeans is totally worn-out, you can upcycle them into something else, to avoid that you need to throw your jeans away. And, to enjoy your jeans or jacket for the rest of your life. So, perfect timing to dive into a few methods which you can do or use with your beloved pair.

Sashiko

The Japanese Sashiko technique is used for many centuries. Sashiko is a time-consuming technique as it’s done by hand, stitch for stitch. Sashiko means little stab. With Sashiko you can add decorative patterns on fabric that you stitch on your jeans to cover a hole for example. Of course, you can also use old or new denim fabrics, or even color fabrics to bring your jeans alive again. To explore Sashiko yourself you can check many videos on YouTube to see how it works, or you can even buy some books about this topic.

Upcycle them into bags

Another way to upcycle your jeans is to turn them into something new. Like a bag for example. You can easily cut your old jeans into rags and sewn these together into a bag. When you mix different indigo-colored pairs you will get a very nice outcome. This way your jeans that is worn for such a long time will stay with you and will be used each day too.

Make your own kids jeans

Some parents are so creative that they used their old jeans to create something new for their kids. You can use the fabric of jeans to make a small kids jeans or even a jacket. There’s nothing cooler when your kid is rocking a jeans that is made by yourself. It will be the coolest kid in town!

Patchwork cloth

You can also cut your jeans and jackets into small rags to turn them into a quilt. A denim quilt. When you cut out pieces of fabric and you put them together like a puzzle, like a patchwork, you can create a true piece of art. Maybe you can add other fabrics too, so it will be a very exciting and eye-candy piece in your house on your wall, or you can use it as a blanket as well.

Bucket hat

As the summer is around the corner, make your own bucket hat out of your jeans. It is quite easy to make a hat that will protect you from the sun, and which makes your double denim outfit way more nicer. And, for the pro's, make your bucket hat reversible with black denim inside so you can flip them inside out during the day if your mood changes.

Customize it with patches or a pen

If the options here above a way too difficult for you, the last one is super easy. This can be done by everyone. If you have a pair or jacket that you didn’t wear for a long time. Go make it your favorite again by adding patches on it. Or, get a marker or paint to decorate them into a unique piece. Something that will stand out. Add a slogan, drawing, and symbols for that typical hippie sixties and seventies vibe.

Eski Jeanlerinizi Yeniden Değerlendirme Yöntemleri

Uzun bir geçmişe sahip olan denim kumaşlar başlangıçta iş kıyafeti olarak kullanılırdı. Kumaşın niteliği bu iş kıyafetlerinin yıllara meydan okumasını sağlardı. İşçiler hem mesaileri boyunca hem de mesailerinden sonra denim kıyafetler giyerdi. Bu insanların çoğunun yalnızca tek bir jeani ve tek bir ceketi olurdu. Bazen jeanler ağır çalışma koşullarının etkisiyle o kadar yıpranırdı ki ömürlerini uzatmak için tamir edilirlerdi. Tamir işleminde genellikle eski jeanlerin parçaları kullanılırdı. Eski denim kumaştan parçalar kesip tamir edilecek kıyafetteki deliğe veya yıpranmış alana yama yaparlardı. Bu işlem de çoğu zaman el dikişiyle yapılırdı. Jeanler tamir edildikten sonra uzun yıllar giyilmeye devam edilebilirdi. Günümüzde insanlar o günlere göre çok daha bilinçli Günümüzde pek çok denim markası sattıkları ürünlerde delik veya leke oluştuğunda ücretsiz tamir olanağı sunuyor. Hatta bazıları bu fırsatı müşterilerine ömür boyunca tanıyor. Bu nedenle bazı markalar "ürününüzü korumanın yolu tamirden geçer" veya "tamir edin, yenisini almayın" sloganlarını kullanır. Elbette geçmişte markalar bu sloganları kullanmıyordu. Son yıllarda karşılaştığımız bu değişimin nedeni denim endüstrisinin daha sürdürülebilir olmak istemesinden kaynaklanıyor. Ayrıca, giderek daha fazla sayıda insan bilinçli hale geliyor ve denim pantolon veya ceketlerini mümkün olduğunca uzun süre giymek istiyor. Bu bağlamda jeanlerinizi bizzat da tamir edebileceğinizi söylemek gerek. Elbette jeanleriniz tamamen yıpranınca dahi onları atmak yerine başka şekillerde değerlendirebilirsiniz. Böylece başka ürünlere de dönüşseler jeaninizin veya ceketinizin keyfini hayatınızın geri kalanında çıkarmaya devam edebilirsiniz. Bu yazımızda en sevdiğiniz jeaninizin üzerinde deneyebileceğiniz mükemmel yöntemleri sizin için derledik.

Sashiko

Bir Japon tekniği olan Sashiko tekniği yüzyıllardır kullanılmaktadır. Sashiko elle dikiş gerektirdiği için zaman alır. "Sashiko" sözcüğü ise küçük bıçak anlamına gelir. Sashiko yöntemiyle örneğin jeaninizdeki delikleri yamarken dekoratif desenler de ekleyebilirsiniz. Elbette jeaninizi hayata yeniden döndürmek için eski veya yeni denim kumaşları, hatta renkli kumaşları da kullanabilirsiniz. Sashiko'yu YouTube'daki birçok videoyu izleyerek keşfedebilir veya bu konuyla ilgili bazı kitapları okuyabilirsiniz.

Jeanlerinizi çantaya dönüştürün

Jeanlerinizi yeni bir şeye dönüştürerek de değerlendirebilirsiniz. Örneğin jeanlerinizden çanta yapabilirsiniz. Eski jeanlerinizi parçalar halinde kesmek ve sonra bu parçaları birleştirerek çanta yapmak son derece kolaydır. İndigo renkli jean kumaşları karıştırdığınızda çok güzel sonuçlar elde edeceksiniz. Bu sayede daha önce uzun süre giydiğiniz jeanleriniz hem sizinle kalmaya devam edecek hem de her gün kullanılacak.

Çocuklarınıza jean dikin

Bazı anne babalar o kadar yaratıcı ki eski jeanlerini çocuklarına yeni kıyafetler dikmek amacıyla kullanırlar. Jeanlerinizi küçük çocuk jeanlerine, hatta ceketlerine bile dönüştürebilirsiniz. Çocuğunuzun sizin elinizden çıkan jeanleri giymesi kadar havalı bir şey var mı? Okuldaki en şık çocuk o olacak!

Kırkyama

Ayrıca jeanlerinizi ve ceketlerinizi küçük parçalar halinde kesip birleştirerek örtü haline de getirebilirsiniz. Hem de denim kumaştan bir örtü. Kumaş parçalarını kesip onları yapboz yapar gibi kırkyama şeklinde bir araya getirdiğinizde gerçek bir sanat eseri yaratabilirsiniz. Kırkyamaya başka kumaşlar da ekleyebilirsiniz, böylece evinizde veya duvarınızda son derece heyecan verici ve göz kamaştırıcı bir sanat eseri sergileyebilir ya da örtünüzü battaniye olarak da kullanabilirsiniz.

Balıkçı şapkası

Yaz yaklaşırken jeanlerinizi balıkçı şapkasına dönüştürebilirsiniz. Sizi güneşten koruyacak ve "çifte denim" kombininizi daha şık bir hale getirecek bir şapka yapmak son derece kolay. Profesyoneller için bir tüyo: şapkanızın içini siyah denim kumaşla kaplayarak şapkayı çift taraflı da kullanabilirsiniz. Böylelikle şapkanız her türlü modunuza uyar!

Yamalarla veya boya kalemleriyle kişiselleştirin

Şimdiye kadarki yöntemleri zor bulduysanız son yöntem en kolayı. Herkes bu yöntemi uygulayabilir! Uzun süredir giymediğiniz bir jeaniniz veya ceketiniz var diyelim. Jeaniniz veya ceketinize yama yaparak uzun süre daha kullanmaya devam edin! Elbette boya veya tahta kelemleriyle kumaşı süsleyebilirsiniz de. Kumaşı göz çarpıcı hale getirecek her şey olur! Altmışlar ve yetmişler havası için hippi tipi sloganlar, çizimler ve semboller ekleyebilirsiniz.

To view full content and a better mobile experience, try

Calik Denim mobile application